François Van Bauwel

Wilde Dieren uit Kenia

Slideshow  

     
 

Kenia



afbeelding:Locatie_Kenia.png

Kenia is een land in Oost-Afrika. Het grenst in het noorden aan Ethiopië, in het oosten aan Somalië, in het zuidoosten aan de Indische Oceaan, in het zuiden aan Tanzania in het zuidwesten aan het Victoriameer, in het westen aan Uganda en in het noordwesten aan Sudan.

Officiële taal Engels, Swahili
Hoofdstad
: Nairobi
Regeringsvorm: Republiek
President: Mwai Kibaki
Bevolking - totaal -  31.138.735  Dichtheid53,4/km²
Oppervlak - totaal -  582.650 km²   % Water:2,3 %
Onafhankelijkheid : 12 december 1963 van het Verenigd Koninkrijk

 

 

Geschiedenis

Uit fossielen die in Oost-Afrika zijn gevonden kan worden opgemaakt dat hier 20 miljoen jaar geleden al mensachtigen rondliepen. De vroegst gedateerde botten stammen van zes miljoen jaar geleden. Uit recente vondsten bij het Turkanameer blijkt dat mensachtigen als Homo habilis en Homo erectus 2,6 miljoen jaar geleden in Kenia hebben geleefd.

De moderne geschiedenis van het gebied begint in de 8e eeuw als Arabieren zich aan de oostkust vestigen. In 1497 bereikte Vasco da Gama Kenia. Portugese handelaren vestigden zich in de 16e eeuw aan de Keniaanse kust, tot ze in 1720 weer door de Arabieren werden verdreven. In 1885 vestigden de Duitsers een protectoraat dat de bezittingen van de sultan van Zanzibar omvatte. In 1888 arriveerde de British East Africa Company in het gebied. De Duitsers zagen af van sstrijd om het gebied en droegen hun bezittingen aan de kust in 1890 over aan de Britten.

Van oktober 1952 tot december 1959 was in Kenia de noodtoestand van kracht als gevolg een opstand tegen het Britse bewind. In 1957 werden onder Brits gezag verkiezingen gehouden. De Kenya African National Union van Jomo Kenyatta won en formeerde een regering.

Op 12 december 1963 werd Kenia onafhankelijk. Kenyatta werd president. Na zijn dood in 1978 werd hij opgevolgd door Daniel arap Moi die in totaal vier keer werd herkozen. In het begin van de jaren negentig vonden stammenconflicten plaats waarbij duizenden doden vielen en tienduizenden mensen dakloos werden. De verkiezingen van 1997 werden geplaagd door corruptie en fraude maar Moi werd weer herkozen. Bij de verkiezingen van 27 december 2002 was Moi niet herkiesbaar, en werd oppositieleider Mwai Kibaki gekozen tot president.

Economie

De belangrijkste inkomstenbronnen zijn export van koffie en thee, daarnaast toerisme naar nationale parken en wildreservaten. De economische groei hapert echter al jaren. In het begin van de jaren negentig kromp de economie zelfs, waarna de regering in 1993 besloot tot liberalisering. Importheffingen, en prijscontrole werden afgeschaft. De hervormingen werden gesteund door de Wereldbank, het IMF en andere donoren, en leidde tot een groei van 4,5 procent over 1995 en 1996. Daarna zakte de groei weer in. Binnenlandse conflicten brachten de toeristenindustrie schade toe. In 1999